Fakta och information

Fakta och information

På denna sida hittar du övrig fakta och information som t.ex. länkar, anekdoter och annat bra-att-ha. Tipsa mig gärna, allt relaterat till Bahco, skiftnycklar eller gamla verktyg är av intresse.

Hoppa till: Tips | Anekdoter| Svenska tillverkare | Länkar

Tips för intresserade och samlare

Kontakta mig gärna om du har tips på passande material för denna sida.

Bahcomuseet

Bahcomuseet i Enköping värnar om Bahcos historia, och visar upp en bred repertoar med verktyg, bilder, maskiner frän Bahchos historia i Sverige. Du hittar mer information på deras webbsida www.bahcomuseum.se.


J. P. Johanssonsällskapet

Föreningen J. P. Johanssonsällskapet som värnar om den gamla svenska skiftnyckeln, har sitt säte i staden där tillverkningen en gång i tiden låg. Jag uppmuntrar alla som samlar på verktyg, eller som bara är intresserad, att bli medlem.

Anekdoter

Blandade historier och rykten.

Noll nolla

Det sägs att J P Johansson minsta modell vid början av tillverkningen, var en 8″ stor skiftnyckel, och att den hade beteckningen ”1” (ett). När man senare år bestämde sig för att göra en 6″ tum stor (eller liten) skiftnyckel, kom den skämtsamt att kalla för ”noll”, eller ”nollan”. Tiden gick om man utökade produktutbudet ytterligare, denna gång med en liten 4″ tum stor skiftnyckel, kanske mest känd som No. 69. Den fick då skämtsamt och i folkmun kallas för en noll nolla.


Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?

Tennisspelaren Björn Borgs tränare Lennart Bergelin, lär vid ett tillfälle ha sagt: ”– Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?” när en bil krånglade i England.


Uppfinnare av rörtången

Det antas att Johan Wiktor Björklind från byn Grillby utanför Enköping, är uppfinnaren av rörtången som vi känner designen idag. Björklinds patent finns registrerat först år 1895. Johan Petter Johansson har några år tidigare patenterat två designer, först den 18 augusti 1888 för universalrörtången, patent No. 1636, och sedan den 23:e januari 1894, rörtång patent No. 5636. Men runt år 1902 tar JP över Björklinds patent.


Svensknøgle och den lille svensken

I vissa länder förknippas skiftnyckeln med Sverige, på grund av J P Johanssons populära design på skiftnyckeln som han uppfann. I exempelvis Danmark heter den därför ”svensknøgle”, i Ryssland ”sjvedik”, i Polen i ”Svensknyckel” och i Israel för den ”lille svensken”.


Edwin Beard Budding uppfinner skiftnyckeln

År 1842 uppfinner engelsmannen Edwin Beard Budding (nytt fönster) skiftnyckeln. Den påminner om en så kallad ”monkey wrench” och har ingen ställskruv.


Richard Clyburn uppfinner tumskruven

År 1843 lanserar engelsmannen Richard Clyburn (nytt fönster) en design på skiftnyckel som har en ställskruv för tummen. Designen påminner mycket om J P Johanssons design och patent.


Varför namnet Monkey Wrench?

Det antas att namnet Monkey Wrench kommer av att skiftnyckelns käftar ser ut som en apa från sidan.

Svenska tillverkare

Förutom Bahco har det funnits fler tillverkare av skiftnycklar i Sverige.

Enköpings Skiftnyckelfabrik ESF

J P Johansson hade en anställd vid namn Per Gottfrid Andersson, som jobbade i Enköpings Verkstäder. J P och Per kom i någon form av dispyt med varandra, vilket slutar med att Per säger upp sin anställning, och startar en egen rörelse. När J Ps patent No. 4066 går ut runt 1909, startar Per egen tillverkning av skiftnycklar, under namnet ”Enköpings Skiftnyckelfabrik” – eller ESF som är förkortningen. Det är vanligt att ESF-skiftnycklar felaktigt tas för att vara en Bahco. Tidiga ESF har ”Made in Enköping” stämplat, vilket aldrig Bahco har haft. På så vis kan du själv se om det är en ESF eller Bahco.


Torshälla Sågbladsfabrik 1881 – 1950

År 1881 grundar fabrikör Ali Andersson Torshälla Sågbladsfabrik, strax norr om Eskilstuna. Huvudverksamheten var sågblad av olika slag, men även diverse verktyg tillverkades. Det ska även ha tillverkats rörnycklar (rörtänger).


Eminentverktyg 1912 – ????

År 1912 tar Axel Björhn över en verksamhet i Torshälla, där han tillverkar cyklar och diverse olika verktyg. Han importerar bland annat engelska cykeldelar till en cykel, som säljs med namnet ”Eminent”. År 1933 tar ingenjörerna Brandstad och Monteen över och byter samtidigt namn på företaget till ”Eminentverktyg”. Man har nu strax över 20 stycken anställda.


Eskilstuna Jernmanufaktur (Jernbolaget) 1868 – 1966

Eskilstuna Jernmanufaktur eller Jernbolaget, var en stor verkstadsproducent av bland annat floretter, sablar, bestick, saxar, gångjärn, klockställ, hänglås, cigarrkoppar, fällknivar, skridskor, verktyg, skiftnycklar och snickeriverktyg. År 1933 hade man över 600 anställda.


Necks Verkstäder 1919 – 1985

Necks Verkstäder i Nossebro har tillverkat skiftnycklar som uppskattas av samlare. Företaget grundades av plåtslagare Gustav Neck (Nicklasson). Kunder under åren var bland andra statliga företagen Vattenfall, SJ, Försvarsmakten och Televerket.

Länkar

Länkar till andra intressanta sidor.

Skiftnyckelns Vänner

Skiftnyckels Vänner (nytt fönster) är en grupp på Facebook med över 2000 medlemmar, som delar sitt intresse med bilder och annan information. Delta i diskussioner du också.


Leif Backman

På Leifs blog ”Skiftnyckeln” (nytt fönster) hittar du allt du behöver veta och skiftnycklar från Bahco, och lite där till. Den besvarar många frågor, som t.ex. vilket årtal din skiftnyckel är tillverkad. Han har också en mycket trevlig Instagram (nytt fönster) med mycket fina bilder, och intressant information till bilderna.


Old Hand Tools

Även jag har en Instagram, som du hittar på adressen instagram.com/oldhandtools/ (nytt fönster).


Alloy Artifacts

På webbsidan Alloy Artifacts (nytt fönster) finns massor med information om olika verktygstillverkare och bilder. Sidan är på engelska. De har även en avdelning om Bahco.

Till toppen